Τέκτονας του Φεγγίτη και Τέκτονας του Εξώστη

0
972
Τέκτονας

Τέκτονας του Φεγγίτη και Τέκτονας του Εξώστη

Κάποτε είχα αρθρογραφήσει για τον Τέκτονα του Φεγγίτη όπου σύμφωνα με τον Gareth Knight οι Τέκτονες , τουλάχιστον για να είναι συνειδητοί και ολοκληρωμένοι τέκτονες , πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με την μυστικιστική τους κληρονομιά. Γι’ αυτό και αυτός τους ονόμασε Τέκτονες του φεγγίτη για να καταδείξει την επαφή τους με τους ουράνιους κόσμους.

Προσοχή σε αυτό το σημείο. Όταν κάνουμε λόγο για μυστικιστική κληρονομιά δεν αναφερόμαστε σε μεταφυσικές αρλούμπες που δυστυχώς αναπόφευκτα και αναντίλεκτα θα εμφιλοχωρήσουν στην αναζήτηση του επέκεινα. Είναι βλέπετε τέτοια η φύση της μυστικιστικής εμπειρίας που θα προσελκύσει επιπόλαιους, καιροσκόπους και ψυχικά διαταραγμένους ενώ μέσα στον σωρό θα υπάρξουν λίγοι αξιόλογοι αναζητητές.

Ποιος θα κρίνει ποιοι είναι αυτοί; Σίγουρα όχι η ασημαντότητα μου. Νομίζω όμως ότι χωρίς να χρειάζονται μακροσκελείς συζητήσεις για να ξεχωρίσεις αυτόν που άκριτα ασπάζεται σενάρια ψεκασμένων και αυτόν που επιμένει να ξεφλουδίζει προσεχτικά τις αυταπάτες της αφήγησης μέχρι να καταδείξει το «δέρμα κάτω από το κρανίο».

Βέβαια ως πρώτο Τέκτονα πρέπει να ονοματίσουμε τον πρώτο εκείνο άνθρωπο που γύρισε τα μάτια του και ατένισε τον έναστρο ουρανό της νύκτας. Ο οποίος προσπάθησε να ερμηνεύσει τον ουρανό όχι μόνο μέσω της μυστικιστικής εμπειρίας αλλά και του ορθού λόγου.

Αυτόν που με εργαλείο τον Ορθό Λόγο και πανανθρώπινες αξίες και αρχές προσπαθεί να οικοδομήσει ένα καλύτερο κόσμο ξεκινώντας από τον εαυτό του.

Τι είναι ο Ορθός Λόγος; Μια ενσυνείδητη και κοπιώδης διανοητική προσπάθεια να εξηγήσουμε έννοιες και ανθρώπινες συμπεριφορές, βασισμένοι όχι σε εξ ουρανού ληφθέντα συμπεράσματα αλλά με όπλο την λογική και μετά από αυστηρή και ορθολογική εξέταση όλων των δεδομένων.

Γνωρίζοντας τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και κυρίως της διαρκώς εξελισσόμενης επιστήμης και ξέροντας μετά βεβαιότητας ότι η Νευτώνεια Φυσική και η Ευκλείδεια Γεωμετρία δεν είναι ικανά εργαλεία που μπορούν να περιγράψουν το ΟΛΟΝ.

Χωρίς να θέλω να εμβαθύνω και απλά σαν αναφορά να τονίσω ότι κατανοώ το ρεύμα του λογικού θετικισμού και του αντι-μεταφυσικού του χαρακτήρα δεδομένου ότι η μεταφυσική στερείται του κριτηρίου της επαληθευσιμότητας. Παρά τον εύλογο χαρακτήρα του, το κριτήριο της επαληθευσιμότητας αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα στον σύγχρονο διάλογο με ίσως κυριότερο ότι η “Αρχή της Επαλήθευσιμότητας” δεν μπορεί και αυτή να αποδειχθεί εμπειρικά.

Αναπόφευκτα προκύπτει το ερώτημα. Μπορεί να συμβιβαστεί η μυστικιστική κληρονομιά με τον Ορθό Λόγο; Μέχρι ενός σημείου δεδομένου ότι η προσπάθεια κατανόησης των φαινομένων μέσω της λογικής είναι μια αέναη διαδικασία κάτι που της προσδίδει ένα τέλειο σχήμα. Του κύκλου που δεν έχει αρχή και τέλος.

Η προσπάθεια διατήρησης της ισορροπίας είναι κατά την ταπεινή γνώμη του γράφοντος το μεγάλο πνευματικό στοίχημα του τεκτονισμού. Είναι το άυλο “νόμισμα” και αμοιβή του κάθε Τέκτονα

Παρότι όμως κρίνω ότι δυο φαινομενικά αντίθετες κατευθύνσεις μπορούν να συνυπάρχουν εντός του Τέκτονα του Φεγγίτη υπάρχει ένας Τέκτονας που δεν μπορεί να συγχρωτιστεί με αυτόν και αυτός είναι ο Τέκτονας του Εξώστη.

Γιατί εδώ εμφιλοχωρεί μια πιο βαθιά σύγκρουση από αυτή του Ορθού Λόγου και της Μυστικιστικής Εμπειρίας. Αυτή του ΕΙΝΑΙ και του ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ.

Βλέπετε ο Τέκτονας του Εξώστη ασχολείται με την εικόνα. Όχι το περιεχόμενο. Υπό αυτή την έννοια τόσο ο Ορθός Λόγος όσο και η Μυστικιστική Εμπειρία και προσέγγιση τον αφήνουν παντελώς αδιάφορο.

Ο Τέκτονας του Εξώστη είναι παιδί της εποχής μας. Δεν είναι παιδί της παράδοσης ούτε με την έννοια του Ορθού Λόγου , ούτε της μυστικιστικής παράδοσης που μας μεταβίβασαν οι παλαιότεροι Τέκτονες. Δεν έχουμε την ίδια μητέρα με αυτόν όσο σκληρό και απόλυτο αν ακούγεται.

Σαν τον Νάρκισσο που θαύμαζε υπερβολικά τον εαυτό του δίνει μεγάλη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση (φαίνεσθαι) κάτι όμως που τον οδήγησε στον πνιγμό του.

Ο Τεκτονισμός όμως δεν έχει καιρό για θάνατο. Έχει πολλά να προσφέρει ακόμη.

Παρακαλώ αδδ:. μου συγχωρήστε τις ατέλειες των λαξευμένων λίθων μου. Είναι αποτέλεσμα έντιμης εσωτερικής αναζήτησης χωρίς σκοπιμότητες και ελπίζω έναυσμα για γόνιμες συζητήσεις.

ΜτΤΑΑ

ΘΔ:.Προηγούμενο άρθροΧαιρετισμός της ΜΓΣΕ στο tektonismos.net
Επόμενο άρθροΟ δρόμος του Ήρωα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ