Τεκτονισμός.Μια βιωματική φιλοσοφία

0
3208

Ο τεκτονισμός είναι βιωματική φιλοσοφία, λέμε κάποιοι από εμάς όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνουμε στην ζωή μας, ως «τέκτονες».

Μάλιστα, όχι κάποια συγκεκριμένη φιλοσοφία, κάποια συγκεκριμένη κοσμοθεωρία από τις τόσες που υπάρχουν, αλλά μία ακατάπαυστη αναζήτηση της αλήθειας προς πάσα κατεύθυνση «άνευ όρων και ορίων», χωρίς δόγματα, και με ελάχιστες θεμελιώδεις αρχές. Π.χ. την αποδοχή μιας Ανώτατης Αρχής (του πολυώνυμου Θεού) ως Μεγάλου Αρχιτέκτονος Του Σύμπαντος, και την πίστη στην «Αθανασία της Ψυχής». Οι λόγοι αυτών των προϋποθετικών παραδοχών είναι ευνόητοι για όσους έχουν στοιχειώδη νόηση.

«Βιωματική» σημαίνει, όχι ακαδημαϊκή αφηρημένη αμπελοφιλοσοφία, αλλά εφαρμοσμένη σοφία (ειλημμένη από το μέγα πνευματικό θησαυροφυλάκιο της ανθρωπότητας), συγκεκριμένος τρόπος ζωής. Πρακτική πρόταση «ζην» και ταυτόχρονα αέναη λάξευση και βελτίωση ψυχής.

Βιωματική φιλοσοφία είναι και το «πολίτευμα» των μοναστικών θρησκευτικών κοινοτήτων, έστω και λίγο πιο μονόπλευρη, λίγο δογματική, λιγότερο ελεύθερη ως Θεολογική. Η Θεολογία, καλή ή κακή, παράγεται στα ασκητήρια και στα μοναστήρια από πνευματικούς αθλητές οι οποίοι διάλεξαν να βιώνουν την πίστη τους στις ερημιές, αντί να την ασκούν σαν χόμπυ στις χαλαρές έως εκφυλιζόμενες ανθρώπινες κοινωνίες των «πολιτών».

Δυστυχώς σήμερα και αυτές οι μοναστικές πολιτείες και μονάδες, επωάζουν, πνευματική τύφλωση, καθυστέρηση, παρακμή. Σπάνιες είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Γράφω αυτά τα λόγια, κρατώντας στα χέρια μου πολύ καθυστερημένα ένα αρχαίο βιβλίο, από τα χρόνια περίπου του Ιουστινιανού: Την «Κλίμακα» του Αγίου Ιωάννη – του Ιωάννη της Κλίμακος!

Είμαι έκθαμβος. Ο φοβερός αυτός ασκητής και «διανοούμενος» του Θεού καταγράφει τις σκέψεις του και τις εμπειρίες του για να βοηθήσει τους ομοίους του. Με λόγο καθαρό, ακριβή, κομψό ελληνικό, μεστό υψηλών νοημάτων. Διδακτικό, εκπαιδευτικό.Ένεκα της βιωματικής φιλοσοφίας, που επέλεξε να τρυγήσει στην άγρια έρημο του Σινά, των καιρώ εκείνω.

Διαβάζοντάς τον, πλουταίνω. Συγκρίνω μοιραία την δική μου βιωματική φιλοσοφία, που επέλεξα σήμερα ως τέκτων. Ανεξαρτήτως νοθεύσεων, προσώπων και πραγμάτων, είναι ό,τι καλύτερο. Ιδίως για όσους αυτοπροσδιορίζονται ως απλοί εργάτες της αλήθειας – ως απλοί αναζητητές!
Όλα τα άλλα, έρχονται και παρέρχονται. Ο αγνός αγώνας για την γνώση και την τελείωση, μένει.

Μακάριοι όσοι καταφέρουν να κοινωνήσουν τα ιερά αποστάγματα, ταπεινοί, αταλάντευτοι, μοναχικοί. Γιαυτό και μόνο αξίζει κάθε θυσία.

Πηγή: FMN (forgetmenot.eu)

Προηγούμενο άρθροΤεκτονική Ένωσις – αγαθοεργός προσφορά προς Ίδρυμα “Ιωάννα”
Επόμενο άρθροΕλευθεροτέκτονες διπλασιάστε τις προσπάθειές σας για να πάψει ο διχασμός στην αμερικανική κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ