Τεκτονισμός και ενόραση

0
3750

Τεκτονισμός και ενόραση

Τρίτο Μάτι. Το μάτι της ψυχής όπως αναφέρουν πολλά εσωτερικά συστήματα. Ελάχιστοι πλέον αυτοί που συνειδητοποιούν την ύπαρξη του και το χρησιμοποιούν κατ’ επέκταση. Η εξήγηση απλή. Στην σύγχρονη θορυβώδη εποχή μας ο άνθρωπος έχει μάθει να μην εμπιστεύεται την διαίσθηση του και αδυνατεί να ακούσει την σιωπή.

Εμπιστεύεται βλέπετε αποκλειστικά τις πέντε αισθήσεις του. Εμπιστεύεται την σκέψη του που ικανοποιείται μόνο μέσα από απτές αποδείξεις που μπορεί να αντιληφθεί μέσω των προαναφερθέντων αισθήσεων και εντός πάντα των πλαισίων που ορίζουν η Νευτώνεια Φυσική και η Ευκλείδειος Γεωμετρία . Πολύτιμα χωρίς αμφιβολία εργαλεία που όμως δεν αρκούν για την πλήρη κατανόηση του σύμπαντος. Πολλοί επιστήμονες από τον χώρο της κβαντικής φυσικής και όχι μόνο θα συμφωνούσαν με την άποψη αυτή.

Η ύλη όμως είναι ενέργεια συμπυκνωμένη. Γιαυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Όταν όμως κάποιος ισχυριστεί ότι η σκέψη αποτελείται από κύματα ενέργειας και όταν κατευθύνεται σωστά μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην ύλη κάποιοι δυσπιστούν. Πόσο μάλλον όταν κάποιος ισχυριστεί ότι όταν αυτή πάρει τη μορφή της τηλεπάθειας και να μεταβιβάσει σκέψεις.

Ηχούν παράλογες αυτές οι εικασίες. Αντιλαμβάνομαι τις εύλογες αμφιβολίες. Εξίσου όμως παράλογα δεν αντήχησε και η προοπτική μετάδοσης γραπτών μηνυμάτων μέσω ηλεκτρισμού πριν από το 1837, όταν ο Σ.Μορς κατάφερε να στείλει το πρώτο τηλεγράφημα;

Στον Βουδισμό αναφέρεται ότι ο πρώτος Βούδας δεν είπε ποτέ ούτε μια λέξη. Μετέδωσε τη φώτιση στο μαθητή του Μαχακασιάπα μόνο μέσω της σκέψης κρατώντας ένα λωτό.  Ένα μήνυμα όπου η γλώσσα,  μια συμβατική γνώση, αφού μόνο οι κάτοχοι αυτής της γλώσσας μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, δεν επαρκούσε για την μετάδοση του πραγματικού μηνύματος. Βλέπετε στην μετάδοση μέσω αυτής εμφιλοχωρούν πολλές φορές παρανοήσεις αφού η νοηματοδότηση των λέξεων ποικίλλει από άνθρωπο σε άνθρωπο αφού υπεισέρχονται σε αυτήν υποκειμενικοί παράγοντες και “θόρυβοι” που προκαλούν τα πάθη, τα συναισθήματα , οι επιθυμίες. Τα μέταλλα όπως τα αποκαλούμε στον τεκτονισμό.

Ακόμα και αν διαφωνούμε στο αν η μετάδοση σκέψης είναι εφικτή νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι ο προφορικός λόγος έχει πολλά τυφλά σημεία εξαιτίας των μετάλλων. Είναι μια αρχαία νόσος όπως όμως και η θεραπεία της.  Ο Buddhaghosa ένας Ινδός μοναχός του 5ου αιώνα περιγράφει την στρέβλωση της σκέψης μέσω του λόγου χρησιμοποιώντας την λέξη moha που θα πει ψευδαίσθηση. Την ορίζει ως την θόλωση του νου που μας κάνει να παρανοήσουμε αυτό που αντιλαμβανόμαστε μια τοποθέτηση που συμβαδίζει σε μεγάλο βαθμό με τα δεδομένα της σύγχρονης γνωσιακής ψυχολογίας.

Την περιγράφει ως “δίχως σύνεση προσοχή” που νομοτελειακά οδηγεί με την σειρά της σε σφαλερές απόψεις και παρερμηνείες επί του μεταδιδόμενου μηνύματος. Η ρίζα κάθε νοσηρής κατάστασης του νου όπως ο ίδιος αναφέρει. Αρχαίο το πρόβλημα αλλά και η θεραπεία όπως είπαμε προηγουμένως.  Η λύση έγκειται στην  panna ή αλλιώς ενόραση που βοηθά να αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα όπως είναι και χωρίς την παραμορφωτική λάμψη που ασκούν τα μέταλλα σε αυτά.

Σε αυτή την διαδικασία έχει να προσφέρει τα μέγιστα ο τεκτονισμός. Γιατί όπως αναφέρει και ο Wirth Oswald εξαρτάται από την διαίσθηση, την ενόραση και την πνευματική δύναμη που μπορεί να φέρει ο κάθε Τέκτων, ώστε να εισχωρήσει στο επίπεδο που του επιτρέπει ο εαυτός του. Τούτο συμβαίνει, γιατί τελικά ο εσωτερικός Εαυτός ορίζει ως πρώτιστο στόχο του, την απελευθέρωσή του μέσα στο Φως. Και εκεί ο τεκτονισμός παρέχει το κατάλληλο περιβάλλον και εργαλεία σε κάθε τέκτονα

Οφείλω να τονίσω ότι οι παραπάνω σκέψεις αποτελούν απλά προϊόν αναζήτησης και αφορμή για σκέψη οπότε ζητώ να συγχωρήσετε τις ατέλειες των λαξευθέντων λίθων μου.

Α.Δ.

 

 

Προηγούμενο άρθροΤεκτονισμός. Η εργαλειοθήκη και το περιβάλλον για μια νέα αντίληψη
Επόμενο άρθροΣωκράτης: Το πείραμα της τριπλής διύλισης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ