Εγωισμός και Τεκτονισμός

0
4484

Ένας εγωιστής μπορεί κάποτε να πάρει τον τίτλο του τέκτονα αλλά δεν θα καταφέρει ποτέ να γίνει αληθινός τέκτονας και παραθέτω αιτιολογώντας την προσωπική μου άποψη.

Η φιλοσοφική έρευνα είναι αναγκαία για τον τέκτονα. Αποτελεί θεμέλιο λίθο των αναζητήσεων του. Έχοντας κάποιος ανεπαρκείς γνώσεις για το Σύμπαν, των λειτουργιών του και του αρχικού αιτίου η οπτική του γωνία και άρα και τα ενδιαφέροντα περιορίζονται στο ΕΓΩ του. Αυτή η περιορισμένη αντίληψη που εμπεριέχεται μέσα στην ατένιση του κόσμου μέσα από το πρίσμα του ΕΓΩ εμποδίζει τον τέκτονα να διευρύνει τις αντιλήψεις του  μέσω της φιλοσοφικής έρευνας.

Το ΕΓΩ αρνείται πεισματικά να διασταλεί μέχρι το άπειρο όπου εκεί θα συναντήσει την καθολική αγάπη που αποτελεί συστατικό στοιχείο  της αδελφότητας.

Το ΕΓΩ αδυνατεί να κρίνει δίκαια και αμερόληπτα τα φαινόμενα του πρακτικού βίου αφού εξετάζει τα πάντα μέσα από το ιδιοτελές και κοντόφθαλμο πρίσμα του.

Το πρωταρχικό ζήτημα που γεννιέται, λοιπόν, είναι η επανανακάλυψη και ανανοηματοδότηση της ατομικής  ταυτότητας μας μέσω του τεκτονισμού ως ανάγκης, βιώματος, τρόπου ζωής και θεμελιώδους στοιχείου της προσωπικότητας του ατόμου.Γιατί η βασιλική τέχνη που ακούει στο όνομα τεκτονισμός μας διαπαιδαγωγεί έτσι ώστε να μην γινόμαστε στείροι εγωιστές.

Εγωισμός και Τεκτονισμός. Λάδι και νερό λοιπόν. Όσο και αν τα ανακατέψεις ποτέ δεν θα αναμειχθούν.

Α.Δ.

 

Προηγούμενο άρθροΟ γνώμονας και ο διαβήτης στον τεκτονισμό.
Επόμενο άρθροΤεκτονισμός. Ένας δρόμος που ξεκινά κατά την μύηση μέσα από την καρδιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ