Ηράκλειτος και Τεκτονισμός

0
5403

Ο Ηράκλειτος είναι αναντίλεκτα ένας από τους μεγαλύτερους Μύστες που περπάτησαν σε αυτό τον κόσμο. Είναι γνωστή σε όλους μας η φράση, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ, αλλά δεν εννοεί την ροή των πραγμάτων σαν μια απλή μετατόπιση, αλλά εισάγει την έννοια της συνεχούς εσωτερικής αλλαγής. Με αυτή την οπτική, ας δούμε το πρώτο πρόσταγμα του Ηράκλειτου στον Τέκτονα.

ΕΔΙΖΗΣΑΜΗΝ ΕΜΕΩΥΤΟΝ- δηλαδή εξερεύνησε τον εαυτό σου.

Στον αμύητο κόσμο, οι άνθρωποι παρερμηνεύουν τον Ηράκλειτο γιατί προσπαθούν μέσα από χιλιάδες –ισμούς να ερμηνεύσουν τον ναρκισσισμό τους, τον εγωκεντρισμό τους, την εγωπάθεια τους, με όρους γήινους και μόνο.

Ετσι κτίζουν ένα εσωτερικό οικοδόμημα, που είναι απλό, το οποίο αλλάζει μορφή ανάλογα με τις μόδες της κάθε εποχής. Στο κόσμο του Τεκτονισμού, η εξερεύνηση είναι συνεχής και δεν τελειώνει ποτέ. Ο μυημένος προσπαθεί να ανακαλύψει τον μυστικό λόγο Ουρανoύ/Γής , ο οποίος αποτελεί την βάση για να αρχίζει να οικοδομεί το δικό του εσωτερικό ναό, που πρέπει να διαθέτει αρμονία, κάλλος και να είναι στέρεος.

Ετσι αρχίζει να μαθαίνει Γεωμετρία, Μαθηματικά και να χειρίζεται τον διαβήτη, τον κανόνα, τον γνώμονα .με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με τις μυήσεις του, βλέπει τον ναό να ορθώνεται μεν στην Γή αλλά η κατεύθνινση του να είναι ο Ουρανός. Παράλληλα παρατηρεί την αναλογία του ναού που οικοδομήθηκε στον αμύητο κόσμο και εκείνου που έγινε μέσα από το φως του Τεκτονισμού.Οι  διαφορές τεράστιες, γιατί τώρα έχει ανέβει στην ατραπό του φωτός και δεν τον ζαλίζουν οι λάμψεις των μετάλλων.

Tο δεύτερο πρόσταγμα στο Τέκτονα είναι

ΑΡΜΟΝΙΗ ΑΦΑΝΗΣ ΦΑΝΕΡΗΣ ΚΡΕΙΤΤΩΝ-η αφανής αρμονία είναι ισχυροτέρα της φανεράς.

Η φανερή αρμονία είναι αντιληπτή από τον αμύητο, ενώ ο Τέκτονας πρέπει να αναζητά την αφανή αρμονία, η οποία είναι Συμπαντική, γιαυτό και κρύβεται από τους πολλούς. Ας δούμε ένα παράδειγμα. Η επιφώνηση  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΙΣΟΤΗΣ-ΑΔΕΛΦΟΤΗΣ, ένας αμύητος θα δεί την αρμονία της  με το κίνημα του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και θα το ερμηνεύσει ανάλογα. Ενας Τέκτονας πρέπει να δεί τους Συμπαντικούς νόμους που βρίσκονται πίσω από αυτή την επιφώνηση.

Η Κοσμολογία έχει δειχτεί, ότι το Σύμπαν έχει προέλθει από την Μεγάλη Εκρηξη που έγινε πρίν από 14 δις χρόνια. Την στιγμή της έκρηξης, όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αναγνωρίζει η επιστήμη ήσαν παρόντα. Ετσι οι άνθρωποι που ζουν σήμερα σε όλο τον πλανήτη, είμαστε αδέλφια, άσχετα από βιολογικές καταβολές, γιατί έχουμε την ίδια κοσμική ύλη. Ετσι, άσχετα από κοινωνικές διαστρωματώσεις, υλικές απολαβές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι μεταξύ μας.

Το απόσπασμα αυτό παρακινεί τον Τέκτονα να είναι εξερευνητής πραγμάτων, να ξεφύγει από τα κοινά πράγματα και να ψάξει έξω από το στενό Τεκτονικό πλαίσιο, για πράγματα που έχουν Τεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά δεν έχουν ερευνηθεί σε βάθος. Να γίνει καλλιτέχνης, δηλαδή να παίξει με τις ιδεές του Τεκτονισμού και να τις μεταμορφώσει σε κάτι καινούργιο, γιατί η εξέλιξη είναι βασικός στόχος του Τεκτονισμού ( τα Πάντα Ρεί μας λέει ο Ηράκλειτος). Τέλος να είναι πολεμιστής, για μπορεί να προασπίζει τις ιδέες του, που διακινεί και εφαρμόζει, στο πλαίσιο μίας άλλης  ανάγνωσης του Τεκτονισμού, μέσα στα αποδεκτά πλαίσια εφαρμογής του.

Το τρίτο πρόσταγμα στον Τέκτονα είναι

ΟΔΟΣ ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΜΙΑ ΚΑΙ ΩΥΤΗ-άνω και κάτω οδός είναι μία.

Ο Ηράκλειτος μας προτρέπει να γίνουμε εμείς οι μύστες της γνώσης μέσα από το δίπολο Ουρανός-Γή και σαν Τέκτονες να βρούμε εκείνες τις αντιστοιχίες που θα μάς δώσουν την συμβολική εικόνα του Μ.Α.Τ.Σ.

Στα βάθη της ιστορίας γεννήθηκε ο πρώτος Τέκτονας, όταν ο άνθρωπος γύρισε τα μάτια του στον έναστρο Ουρανό της νύκτας και προσπάθησε να δεί τις σχέσεις των πραγμάτων με τα γεγονότα της ημέρας. Ετσι μπορεί να ερμηνευτούν τα σύμβολα Ηλιος και Σελήνη, που βρίσκονται στην Ανατολή, πάνω από την έδρα του Σεβασμίου.

Από τα ανωτέρω αποσπάσματα είναι φανερό ότι το μήνυμα του Ηράκλειτου προς τον Τέκτονα είναι η κίνηση του πνεύματος. Κάθε κίνηση στην φύση παράγει ενέργεια. Ετσι ο κάθε  Τέκτονας είναι μία ενέργεια που συμμετάσχει στο γίγνεσθαι του Κόσμου και του Σύμπαντος.

Προηγούμενο άρθροΤεκτονική άλυσος
Επόμενο άρθροΤεκτονισμός και δυαδικότητα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ