Τεκτονικοί συμβολισμοί

0
4546

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Η παράδοση μας διδάσκει οτι αυτός που επιθυμεί να προχωρήσει στην ατραπό της μυητικής αναζήτησης, οφείλει, ως πρώτη επιλογή, να κατέλθει στο βάθος της δικής του γής, δηλαδή στο Εσωτερικό Θυσιαστήριο, και εκεί να εξετασθεί λεπτομερώς, προκειμένου να ξεκινήσει να αποκαθιστά όλα αυτά που θα βρεί σε ανισορροπία. Οι Αχλημικοί Διδάσκαλοι, όσον αφορά αυτό το θέμα, μας μίλησαν για το V.I.T.R.I.O.L. (Visita interiora terrae rectificando invenies δηλαδή: «επισκέψου το εσωτερικό της γης (της δικής σου γης) και ανερχόμενος θα βρείς την απόκρυφη λίθο», ενώ η Παράδοση μας μετέδωσε το σύμβολο του γνώμωνα ως εργαλείο για την πλήρη αποκατάσταση.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Το πυρ είναι ένα σημαντικό στοιχείο όπως το νερό. Δεν λησμονούμε οτι ο Τιτάνας Προμηθέας, για την αγάπη των ανθρώπων, έκλεψε το πυρ από τον Δία ο οποίος τον τιμώρησε αλυσσοδένοντάς τον στον Καύκασο ενώ ένας αετός του έτρωγε το συκώτι το οποίο αμέσως μετά ανασχηματιζόταν και το μαρτύριο ξανάρχιζε. Μόνον ένας άνθρωπος που έχει γίνει Ηρως-Ημίθεος δια μέσου του θυσιαστικού Τύπου μπορούσε να τον ελευθερώσει. Πράγματι τον ελευθέρωσε ο Ηρακλής, γυιός του Δία, του οποίου οι θυσιαστικοί άθλοι είναι γνωστοί. Το να περάσεις από το πυρ σημαίνει να εξουσιάσεις το αισθαντικό πεδίο, εκείνο των παθών και των συναισθημάτων (το κατώτερο πυρ) και να κατακτήσεις το επίπεδο της θέλησης και της πιο καθαρής διανόησης (το ανώτερο πυρ)

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ

Λέει η Γένεση, στο πρώτο βιβλίο της Βίβλου, οτι κατά την δεύτερη ημέρα της Δημιουργίας, ο Θεός έφτιαξε ένα «Μεγάλο Θόλο» τον οποίο ονόμασε «ουρανό», και χώρισε τα άνω με τα κάτω ύδατα. Τα ύδατα της παράδοσης έχουν μία σημαντικότατη θέση. Αντιπροσωπεύουν την παγκόσμια δύναμη από την οποία ο Θεός έφτιαξε όλα τα πράγματα

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Το να περάσεις το στοιχείο «αέρας» σημαίνει να εξουσιάσεις την φαντασία, έτσι ώστε η επινόηση, που ίπταται ελαφριά σε ανώτερα επίπεδα, να διεγερθεί την κατάλληλη στιγμή.

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΣΤΟΝ ΑΔΗ

Σε όλες τις παραδόσεις των διαφόρων λαών έχει προβλεφθεί ο μυστικός θάνατος, και η επακόλουθη κάθοδος στον Αδη, ως απαραίτητη συνθήκη για την επαναγέννηση.

Παρότι έχει γραφτεί «μην πετάτε στους χοίρους τα μαργαριτάρια σας, μήπως και γυρίσουν και ξεσχίσουν και σας τους ίδιους», έχει επίσης γραφτεί οτι «εκείνος που είναι στην ατραπό της μύησης οφείλει πάντοτε να αντιμετωπίζει με θάρρος κάθε γεγονός, κάθε δοκιμασία, για όσο και να χρειασθεί».

Εχει ακόμη γραφτεί «αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν». Πλην του γεγονότος οτι το μυστήριο δεν μπορεί να διαδοθεί, αλλά αντιθέτως να αποκαλυφθεί, εμείς, δεν φοβόμαστε τίποτα μπρος στην αγάπη για την αλήθεια και αγαπάμε τον πλησίον μας όπως αγαπάμε τους εαυτούς μας. Θέλουμε να δώσουμε σε εκείνους που αναζητούν, το αποτέλεσμα της πιο μεγάλης μας αγάπης που είναι η εμπειρία μας, ο μοναδικός συσσωρευμένος πλούτος μίας ολόκληρης ζωής δοσμένης στην αναζήτηση της αλήθειας.

Εάν, μετά, κάποιο μαργαριτάρι καταλήξει στους χοίρους, αυτοί δεν θα καταλάβουν, και το μυστήριο γι αυτούς θα παραμείνει ανεξήγητο.

ΜΕΣΩSebastiano Caracciolo
ΠΗΓΗSebastiano Caracciolo
Προηγούμενο άρθροΤεκτονισμός και εποχές.
Επόμενο άρθροΟ πόλεμος ενάντια στο ΕΓΩ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ